Стела Митева-Динкова

 

     Стела Благоева Митева-Динкова е родена на 31.07.1973 г. в гр. Провадия в семейство на музиканти. Десетгодишна започва занимания по китара при баща си Благой Митев.

От 1987 до 1992 г. учи в СМУ (Национално училище по изкуствата) „Добри Христов“ – Варна в класа на Любен Хараламбиев. От 1992 г. продължава образованието си в АМТИИ – Пловдив, а от 1996 г. е асистент по класическа китара в същата академия. През 2009 г. е хабилитирана със степен „доцент“, през 2016 г. защитава докторска дисертация, а от 2019 г. е професор по китара.

 Тя е носител на: две първи награди от конкурса „Млад музикант“ в Чирпан (1985 и 1987 г.); ІІ награда от конкурса за български китаристи в Гоце Делчев (1994 г.); І награда от международния конкурс за интерпретация на класическа китара в Пловдив (1994 г.); ІI награда от Академичния конкурс за изпълнителско изкуство и художествено творчество в Пловдив (1996 г.) /първа награда не е присъдена/; І награда от международния музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори“ в Албена (2002 г.).

Занимава се активно с концертна дейност като солист и в различни камерни ансамбли с наши и чуждестранни изпълнители. Участва в международни фестивали и конкурси в Испания, Полша, Гърция, САЩ, Тунис, Швейцария, Сърбия, Турция и други.

Издава първия по рода си сборник с компактдиск „Пиеси за китара“ (2002 г.) от български композитори, а също така „Пиеси за китара” (2008 г.), както и методическия труд „Характерни похвати в китарната техника на лявата ръка”. Работи активно за създаването и разпространението на новата българска музика за китара.

Проф. д-р. Стела Динкова е председател на журито на международния китарен конкурс „Акад. Марин Големинов” – Кюстендил и традиционния китарен фестивал „Дни на класическата китара” в гр. Варна.