2019

32 издание на традиционен музикален фестивал 

„Дни на класическата китара” – Варна

22 – 24 март 2019 

            За 32-ва поредна година в гр. Варна ще се проведе Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара”. Събитието е организирано от Сдружение „Приятели на класическата китара“ – Варна с партньорството на НУИ „Добри Христов” – Варна, Музикален център „КАНЕВ” и БНР Радио Варна.

Специални гости са: Доц. д-р Стела Динкова – преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, д-р Столина Добрева  – преподавател по китара и директор на  Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София, д-р Милена Вълчева – преподавател по китара в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив, Николай Михайлов – преподавател по китара в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков – Плевен, Деметра Минкова – преподавател в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”- Бургас, Станимир Станимиров – преподавател по китара в гр. Шумен,  Екатерина Велкова – преподавател по китара в гр. Добрич, Виктория Цветкова – преподавател по китара в гр. Силистра и други.

Концертната програма ще открие китарен ансамбъл GuitArte към НУИ „Добри Христов” с ръководител Марин Цачев. Рецитали ще изнесат още: Майкъл Бътън (Великобритания) – лауреат на Голямата награда за 2018 г. от международния китарен фестивал в гр. Плевен, Александър Южанин (Русия)носител на Първа награда от Международен фестивал на китарата Плевен, Боян Дойчев – китарист и преподавател в гр. Варна, Йоан Димчовски – възпитаник на  НМУ „Любомир Пипков” – София, ансамбъл към Китарен център за млади творци – Варна с ръководител Боян Дойчев и дуо Галияна Димитрова (вокал) и Владимир Петков (китара). В представянето на китарните школи от гр. Варна и страната могат да вземат участие всички желаещи,  както следва:

 I група - участници до 4 клас включително. До три произведения с максимално време за участие 6 минути.

 

II група - участници до 8 клас включително. До три произведения с максимално време за участие 10 минути.

 

III група - участници до 12 клас включително. До три произведения с максимално време за участие 12 минути.

 

IV група – „Камерни ансамбли и оркестри”. Максимално време за участие 12 минути.

 

V група – „Сцена на солиста”. Максимално време за участие 15 минути ( участват изпълнители без ограничение на възрастта и изявени китаристи от останалите групи по преценка на организаторите на фестивала).

 

          По традиция най-добрите изпълнения в представянето на китарните школи от гр. Варна и страната ще намерят място в Гала концерта на третата фестивална вечер. Те ще бъдат подбрани от жури в състав: председател доц. д-р Стела Динкова – преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, преподавателите по китара от Национално училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна: Нели Недева, Севдалин Стефанов, Марин Цачев и Анета Калеева, Боян Дойчев, Станимир Диков – преподаватели по китара в гр. Варна.