Никола Минев – лютиер

 

       Никола Атанасов Минев прави първите си опити в областта на лютерията, търсейки по-добър звук и повече удобство при свиренето. Започва с ремонти, а по-късно разглобява собствения си инструмент и преправя цялата му конструкция. Първата си китара изработва през 1973 г. Този инструмент, както и следващите няколко изработени от него, са закупени от различни китаристи и това го стимулира да продължи работата си. Започва да обогатява знанията си, изучавайки инструментите на много от гостуващите в България китаристи, между които Пако Карбонел, Раул Малдонадо, Мигел-Анхел Жироле и др. Паралелно с лютиерската си работа развива активна преподавателска и концертна дейност. През 1979 г. представя две свои китари на фестивал в Естергом (Унгария), където музиканти от различни страни, между които Лео Брауер, Костас Коциолис, Дейвид Ръсел и други, дават добри отзиви за тях. Това му дава стимул да се отдаде изцяло на китарното лютиерство. От 1984 г. Никола Минев живее и работи в гр. София и до 1992 г. той създава около 60 китари.
      През 1992 г. Никола Минев е поканен от фондация “Карлос Гомес” да основе лютиерско ателие в консерваторията към фондацията в град Белем (Бразилия), където да се ремонтират всички видове класически струнни инструменти и да се обучават ученици на лютиерство. Наред с поддръжката на около 300 инструмента, той има възможността да изработва и собствени, като освен китари започва да прави и цигулки, лъкове за щрайхови инструменти, терцкитари и кавакиньо (мини китара). Престоят в Бразилия му дава възможност да изследва амазонските дървесни видове, подходящи за изработване на различни инструменти. Така в джунглата на Амазония изследва непознат за музикалния свят вид бразилски палисандър (Jacaranda – Dalbergia Spruceana Bth.), който се оказва по-акустичен от известния бразилски рио-палисандър (Dalbergia Nigra Bth.). Никола Минев представя свои инструменти на изложба на класически китари в Сао Паоло, а малко преди завръщането си в България, през 2003 г. организира конкурс с награда китара. Конкурсът и наградата са спечелени от бразилския китарист Маурисио Гомес, който сега учи в Испания. На инструменти, изработени от Никола Минев, свирят изпълнители от САЩ, Япония, Бразилия, Аржентина, Португалия, Венецуела, Испания, Гърция, Сърбия и България. За добрата му и ползотворна работа по време на неговото пребиваване в Бразилия напомня и топлото благодарствено писмо, отправено към него по повод на завръщането му в България:

Правителство на щата Пара
Фондация Карлос Гомес
Белем, 20 декември 2002

Уважаеми професор Никола,
в продължение на 11 години, през които имахме привилегията да съжителстваме с Вас, се научихме да уважаваме и открихме как по нов начин да се отнасяме към музикалните инструменти, които са част от нашето всекидневие в тази музикална институция, постигайки по този начин сред преподавателите и учениците един нов поглед върху ползата
от полезния живот на инструментите и подобрявайки артистичните успехи на цяла плеяда музиканти.
Бихме желали в този момент да Ви благодарим за търпението, за всеотдайността и че ни показахте едно професионално отношение, откривайки нови пътища за младите и възрастните в нашия щат. Факт е, че благодарение на вас една професия се включи като обещаваща перспектива, която ще позволи други възможности за пазара на труда, ще облекчи социалните напрежения и ще подобри стандарта на живот на много младежи, които се интересуват от продължаването на процеса, в който Вие бяхте пионер
.
Ще бъдем винаги на Ваше разположение, надявайки се, че един ден ще можем да се отблагодарим за цялото Ви посвещение и познание, които обновяват възможностите за развитие в областта на конструирането и поддръжката на музикални инструменти, така необходими в нашия район. Изразяваме нашето преклонение и висока оценка, желаейки много успех и щастие при вашето завръщане в България.

С внимание:
Пауло Жозе Кампос де Мело”
Суперинтендант

        От 2003 до 2018 г. Никола Минев отново живее и работи в София, продължавайки да конструира класически китари. За инструментите, които изработва, използва кедър от Канада и смърч от Северна Америка и Аляска за горните дъски, а за царгите и дъното – Жакаранда (висококачествен бразилски палисандър) от района на Амазонка и Рио палисандър. Никола Минев произвежда класически китари вече над 40 години и до този момент е конструирал над 250 нови инструмента и е един от водещите лютиери в нашата страна. От лятото на 2018 г. Никола Минев живее и работи в гр. Варна.