Концерт на китарно дуо Дейвид Граймс и Грегъри Нютън

      Сдружение „Приятели на класическата китара” – Варна организира концерт на китарно дуо Дейвид Граймс и Грегъри Нютън (САЩ). Събитието се състоя на 8 юли (понеделник) от 19.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Варна. Дуото представи разнообразна програма с произведения от епохата на барока до музика от  нашето съвремие.

     

 

      Китарно дуо Дейвид Граймс и Грегъри Нютън се сформира в средата на 90-те години на XX век. Техните концерти включващи разнообразен репертоар са посрещани с уважение и голям интерес в Северна Америка и Европа. Дуото участва и в Първия международен китарен фестивал в Кейп Таун (Южна Африка).

   

     Дейвид Граймс е уважаван китарен педагог и общественик, редактор в списание Soundboard. Бивш дългогодишен директор на катедра „Класическа китара” в Калифорнийски държавен университет „Фулъртън” (Лос Анджелис, САЩ), където благодарение на него е развит един от водещите китарни центрове в страната. Дейвид Граймс е бил президент на Китарната фондация на Америка цели 18 години. Изнася много рецитали и майсторски класове в САЩ, Мексико, Гърция, България, Испания, Дания, Франция, Норвегия, Малта, Беларус, Сърбия, Черна гора и други. Участва и като жури в много национални и международни китарни конкурси и фестивали. Изданието на Дейвид „Luys Mil?n: the Complete Fantas?as” и серията „Treasures of the Baroque, а също така „The Complete Sor Studies” и „The Complete Giuliani Studies” са в основата на преподавателския репертоар. Авторските му композиции са изпълнявани от известни китаристи по цял свят. Две колекции от негови произведения „Islands” и „24 Preludes” са издавани от „Editions Doberman-Yppan”.

     Грегъри Нютън е президент на Американското китарно общество. Директор на „AGS International Concert Series” и бивш член на борда на директорите на „Guitar Foundation of America. Автор на много статии в музикални списания и жури в национални и международни китарни конкурси. Изнася рецитали и води майсторски класове в САЩ, Канада, Великобритания, Скандинавските страни, Западна и Източна Европа, Южна Америка и Близкия Изток. Доктор Нютън е преподавател по китара и музикална теория в „Los Angeles City College”, „Los Angeles Valley College” и „Glendale College”.