Валентин Вълчев

 

             Валентин Петров Вълчев (18.04.1960, София – 18.10.2014, Пловдив) започва да учи китара на 10-годишна възраст при Тодор Костов (един от учениците на Илия Делиев). 

             През 1974 г. заминава за гр. Харков (Украйна), където взема уроци при Сергей Москаленко. По-късно завършва естрадния отдел на БДК – София. Бакалавърска степен с отличие получава в НБУ – София, а магистърска – в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив. В периода 1985 – 1986 г. е преподавател по китара в НУИ „Добри Христов“ – Варна и в музикалните паралелки в гр. Добрич.

         От 1988 г. живее и работи в Пловдив и преподава в НУМТИ „Добрин Петков“ китара и камерна музика. Негови възпитаници са завоювали редица награди на национални и международни конкурси. Някои от тях продължават образованието си в престижни чуждестранни учебни заведения и се реализират успешно като изпълнители и преподаватели.

            През 1988 г. Валентин Вълчев, заедно с Милена Вълчева, създава първото българско професионално китарно дуо, което концертира с успех на редица авторитетни китарни фестивали в България, Дания, Германия, Франция, Белгия, Словакия, Гърция, Румъния, Турция, Кипър, Швейцария. През 2006 г. излиза и компактдискът на дуото „Paginas en bronce“. Двамата музиканти осъществяват и световната премиера на концерта за две китари от Джон Дюарт, както и редица европейски премиери на творби за две китари. За тях пишат Росен Балкански, Анет Круисбринк и други известни китарни композитори.

           Валентин Вълчев свири редовно на форума „Нова българска музика“, където представя нови творби за китара и други инструменти. Той ръководи клуб „Класическа китара“ в гр. Пловдив и различни китарни формации. Участва в национални и международни журита, ръководи заедно с Милена Вълчева майсторски класове у нас и в чужбина. Автор е на най-популярните български учебници за китара:  „Да свирим на китара“ в две части, както и на най-новия „Чудният свят на китарата“.

       Участва в многобройни телевизионни и радиопредавания, автор е на статии в специализирания музикален печат. Валентин и Милена Вълчеви са създатели и художествени директори на Международния фестивал на китарата в гр. Пловдив до 2014 година.